Poate te gândești să îți construiești o casă sau o cabană, sau vrei, pur și simplu, să oferi un look nou apartamentului tău. Indiferent de varianta aplicabilă în cazul tău, un aspect important de luat în calcul va fi sursa de căldură. Cu siguranță ai auzit de toate variantele de pe piață – sobe din metal, sobe care funcționează cu lemne etc. –, însă întrebarea este dacă ai auzit de conceptul de termoșemineu?
În cazul în care acest termen este nou pentru tine, hai să începem prin a lămuri ce înseamnă.
Termoșemineul mai este cunoscut și sub denumirea de focar central. Iar conceptul înseamnă, de fapt, că șemineul este în același timp și centrală termică.
Multe dintre casele moderne merg pe principiul de a salva energie, de a fi eficiente din punct de vedere al energiei. În multe dintre aceste case, cerințele de încălzire sunt atât de mici, încât uneori nici nu este nevoie de un boiler. Astfel că se poate pune întrebarea dacă un termoșemineu ar fi suficient?
Un termoșemineu combină două dintre cele mai importante și necesare funcții într-un tot compact
Căldura necesară pentru casa ta poate fi oferită în totalitate de un termoșemineu.
Partea de șemineu oferă destulă energie pentru a preîncălzi apa pe care o utilizezi în casă.
Cu alte cuvinte, un termoșemineu este aproape același lucru cu a avea o centrală termică în casă, însă astfel, tu economisești multă energie.
De asemenea, este important de știut și faptul că un termoșemineu poate fi instalat atât într-o casă pe care o construiești acum, cât și într-una deja existentă. Trebuie să apelezi, însă, la ajutorul unui expert care să îți asigure conexiunea dintre schimbătorul de căldură și centrala termică sau rezervorul de apă.
Un termoșemineu funcționează pe baza a două principii fundamentale:
- Îl poți conecta direct la un sistem de încălzire din casa ta.
- Sau termoșemineul poate transmite apa încălzită direct spre un rezervor cu apă.
Cum funcționează un termoșemineu pe lemne?
Apa rece care merge înspre termoșemineu este încălzită printr-un schimbător de căldură de către căldura produsă de șemineu. După ce apa este încălzită, aceasta poate fi transmisă fie direct spre un sistem de încălzire, fie spre un rezervor cu apă.
În cazul în care merge direct spre sistemul de încălzire, ajunge direct la radiatoare sau la încălzirea din podea (dacă are temperatură suficient de ridicată). Dacă temperatura nu este optimă, termoșemineul oferă încălzire adiționala a apei. Astfel, nu mai ai nevoie de încălzire centrală sau de centrală termică.
Asta înseamnă că nu mai ai nevoie de încălzire centrală sau centrală termică?
În anumite situații, și mai ales în cazul caselor care necesită un nivel scăzut de energie, poți uita cu desăvârșire de centrala termică, utilizând doar un termoșemineu. Asta ține, însă, și de necesitățile tale, deoarece de apa caldă este posibil să ai nevoie și pe durata verii, iar pornitul șemineului într-o lună călduroasă nu este o idee prea bună.
Însă alternativă ingenioasă la această problemă ar fi instalarea unui boiler care funcționează cu energie solară. Astfel, poți să te asiguri că ai acces la apă caldă și în lunile de vară – însă fără a încălzi toată casa.
Alege un termoșemineu conceput pentru confortul tău
Poți instala un termoșemineu și într-o casă nouă, și într-una existentă. Trebuie să apelezi, însă, la ajutorul unui expert care să îți asigure conexiunea dintre schimbătorul de căldură și centrala termică sau rezervorul de apă.
Comentarii
Comentariul Dvs.