Deși vremurile s-au schimbat și nu mai ai imaginația de altădată, din vremea copilăriei, dacă optezi pentru un șemineu, poți readuce oricând la viață amintirile copilăriei tale. Flăcările intense, mirosul de lemn ars și trosnetul acestora te vor ajuta să te bucuri din plin de confort, oricât de geroasă ar fi ziua respectivă.
De-a lungul secolelor, șemineul și-a păstrat statutul, fiind o sursă de încălzire extrem de importantă în evoluția noastră. Deși în viețile noastre, focul este considerat un element binefăcător, dar și devastator, șemineul a preluat doar conotația pozitivă, devenind, astfel, obiectul care „îmblânzește” focul. În multe culturi, șemineul reprezintă inima casei, dar și obiectul care controlează și animă căminul.
De-a lungul timpului, șemineul a cunoscut un proces de perfecționare intens, iar cu cât a devenit mai ușor de folosit, cu atât mai performant a devenit – datorită plăcilor de silicat de calciu cu ajutorul cărora se construiește hota șemineului.
Șemineele pe lemne sunt cele mai întâlnite în casele românilor, acestea făcând parte deja și din istorie. Le-au folosit nobilii, le-au folosit regii... Astăzi șemineul este o parte importantă a vieții noastre cotidiene.
Șemineele pe lemne pot fi de mai multe tipuri: șeminee pe colț, șeminee pe perete, șeminee deschise sau închise... Toate aceste modele oferă un confort termic sporit; datorită arderii complete a combustibilului, chiar și după stingerea focului. Multe dintre modelele de șeminee pe lemne beneficiază de o ușă cu sticlă termorezistentă, astfel încât să te poți bucura de lumina plăcută a flăcărilor.
Majoritatea sunt realizate din materiale premium, vopsite cu vopsea termorezistentă, oțel tratat, grătare și uși din fontă – toate concepute pentru a asigura o durată de viață lungă.
La fel de cunoscute sunt și termoșemineele, care au două roluri importante într-o casă. Acestea îmbină utilul și esteticul, în camerele în care sunt montate. În plus, acestea mai au un atu – pot încălzi eficient multiple camere, printr-o instalație cu radiatoare.
Altfel spus, termoșemineul poate fi utilizat la fel ca o centrală termică, pentru încălzirea întregii locuințe, acesta fiind și motivul pentru care are un preț mai mare decât prețul pe care îl are un șemineu pe lemne. Mai mult decât atât, termoșemineele sunt echipamente complet automatizate și echipate (cu pompă, termostat și vas de expansiune), putând fi controlate lejer cu ajutorul unui termostat de ambient.
În plus, în cazul unui termoșemineu, acesta poate funcționa în regim autonom cu o eficiență de peste 90%, chiar și pentru patru zile – datorită rezervorului mare de apă, care înmagazinează apă caldă și o distribuie în calorifere. Asta înseamnă că nu trebuie sa îți faci griji legate de funcționarea zilnică, atâta timp cât ai un rezervor mare la dispoziție.